Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 15:27 - Принтиране на органи.Дали не предстои революция в медицината?
Автор: kristinahineva Категория: Други   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сякаш 3D принтерите току-що се появиха, а вече се говори, че с тях могат да се правят едва ли не чудеса. Големи надежди им възлагат не една или две индустрии. Едно от най-неочакваните полета за интерес към тях се оказа медицината.


С напредването на технологиите се смята, че ще можем да "принтираме” човешки органи, с което ще се улеснят трансплантациите. Вижте пет от най-удивителните човешки органа, които ще могат да бъдат замествани чрез новата технология.

Бъбреци

Как, по-точно?! Посредством биопсия от здрав бъбрек се извличат клетки, които се използват като изходен материал за култивирането на още такива. Когато имаме необходимото количество, те се зареждат в 3D биопринтер, за да бъдат депозирани в биоразградимо скеле, което се печата успоредно с депозирането на клетките. Готовият продукт се инкубира и след известно време е готов за трансплантация. След присаждането е въпрос на време новата тъкан да бъде приета от тялото, докато скелето бавно се разгражда.

И какво от това? Огромна част от чакащите за трансплантация се нуждаят именно от бъбреци. Биоразпечатаните бъбреци все още не са функционални, но когато станат, ще бъде възможно всеки сам да стане донор на клетки за производството на собствения си бъбрек. Това ще гарантира на реципиентите пълна съвместимост.

Кости

imageFitwell.bg

Как, по-точно?! От керамичен прах се изпринтва скеле, което се споява с пластмасова смола. Получената структура се пече на 1 250єС в продължение на два часа, след което се поставя в култура от костни клетки. Само един ден е необходим за прикрепянето им към скелето.

И какво от това? В световен план има милиони жертвите на ПТП с комплексни фрактури, които се лекуват трудно с помощта на наличните към момента методи. В бъдеще време ще е възможно с електромагнитен резонанс да се направи прецизна снимка на парчето или костта, които се нуждаят от подмяна.







Тагове:   невероятно,   но факт,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kristinahineva
Категория: Други
Прочетен: 9028
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930